Publicatie datum: 1 mei 2013

Hof Den Bosch heeft de inspecteur in zijn hoger beroep tegen de uitspraak van Rechtbank Breda inzake de discriminerende werking van de Bedrijfsoverdrachtsfaciliteit (BOF) in het gelijk gesteld. Het beperken van de BOF tot echt ondernemingsvermogen is voor onze wetgever dus gewoon toegestaan.

Misschien weet u het nog

In de zomer van 2012 ontstond grote commotie omdat de rechtbank Breda had bepaald, dat feitelijk geen erfbelasting verschuldigd zou zijn over erfenissen in Nederland. Als motivatie had de rechtbank daarbij aangegeven dat er (simpel gezegd) sprake was van ongerechtvaardigde discriminatie tussen ondernemers en niet ondernemers.

Zoals gebruikelijk in de zomermaanden, haalde deze de uitspraak de voorpagina van bijna alle populaire kranten.

Op basis van die uitspraak regende het bij de belastingdienst bezwaarschriften tegen aanslagen erfbelasting en er waren zelfs al advieskantoren die aanboden om procedures te starten om in het grijze verleden opgelegde aanslagen erfbelasting terug te krijgen. Het Hof den Bosch heeft nu vastgesteld dat er geen sprake is van ongerechtvaardigde discriminatie.

Mogelijk dat tegen de uitspraak van het Hof Den Bosch nog cassatie wordt ingesteld. Dit lijkt ons echter onwaarschijnlijk.