Publicatie datum: 6 mei 2013

De Hoge Raad heeft het recht op loon van oproepkrachten fors uitgebreid.

Oproepkrachten die meerdere keren per dag worden ingezet door hun werkgever, moeten daar elke keer minstens drie uur aan loon voor krijgen.

Dit kan dus gaan betekenen dat oproepkrachten dubbel worden betaald, omdat de uren elkaar overlappen. Voor oproepkrachten die minder dan vijftien uur per week werken geldt nu dat zij volgens de wet recht hebben op minimaal drie uur loonbetaling per oproep. Een drager bij een begrafenis bijvoorbeeld, moet drie uur betaald krijgen ook al duurt zijn werk slechts een halfuur. Als hij dezelfde middag nog een keer wordt opgeroepen, moet hij weer drie uur worden betaald.

De rechten

De rechten van oproepkrachten zijn dus aanzienlijk verstevigd. ‘Tot nu toe oordeelden rechters in dit soort zaken dat als een oproep binnen de drie uur viel van de vorige oproep, de werkgever maar één keer drie uur hoefde te betalen. De Hoge Raad legt de wet nu ten gunste van flexwerkers uit.’  De Hoge Raad is daarbij van mening dat “overlap van uren” moet worden gezien als een indicatie van slechte organisatie van arbeid.

Meer informatie over arbeidsrecht  kunt u hier vinden