Publicatie datum: 8 januari 2014

Steeds meer dga’s beginnen te ontdekken dat het pensioen in eigen beheer geen pensioen is maar een fiscale claim. Of hun bv te zijner tijd iets kan uitkeren, hangt af van de vraag of er in de bv wordt gespaard c.q. kan worden gespaard.

De wijzigingen per 1 januari 2014 zijn voor veel dga’s aanleiding om verdere opbouw van het eigenbeheerpensioen te stoppen. Als men echt iets wil opbouwen voor de oudedag, verdient banksparen in veel gevallen de voorkeur.

De tegenwerping van adviseurs is vaak is dat banksparen liquiditeit kost, hetgeen natuurlijk niet kan worden ontkend.

Stel dat de dga geen liquiditeit heeft voor de reserveringen voor zijn oudedag. Dat betekend dan, dat hij aangewezen zal zijn op de opbrengst van de onderneming. Het is maar de vraag of het zo verstandig is hierop te speculeren. Je weet immers nooit wat een onderneming in de toekomst opbrengt. Tijden veranderen nu eenmaal en het is toch al een tijdje geleden dat men kon zeggen “mijn bedrijf is mijn pensioen”.

Zo kon een makelaar in een vroeger nog menen vele tonnen te zullen ontvangen voor zijn praktijk. Zo kon een assurantietussenpersoon in die tijd nog een aanzienlijke vergoeding voor zijn portefeuille ontvangen. Krijgt de accountant in 2020 nog steeds 1 x de omzet voor zijn praktijk? De tijden veranderen.

Pensioenopbouw

In de praktijk speelt de vraag of een dga die afziet van verdere pensioenopbouw bij zijn bv, ter compensatie zijn reguliere salaris zou moeten verhogen. Zo zal ook een gewone werknemer niet zomaar zijn pensioen opgeven. Als een inspecteur het salaris van een dga wil verhogen zal hij zich moeten beroepen op de regelingen m.b.t. gebruikelijk loon.

De Belastingdienst hanteert echter als standpunt dat het pensioen niet tot het gebruikelijk loon behoort, omdat pensioenaanspraken niet tot het loon behoren. In de ogen van de Belastingdienst is een riante pensioenregeling bij de bv dus geen legitieme reden voor een laag salaris. Dit impliceert eigenlijk dat het afzien van verdere pensioenopbouw geen directe grond kan vormen voor een looncorrectie door de fiscus.

Aankondiging nieuwe regels

Ondertussen heeft Staatssecretaris Weekers een memorandum naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij ingaat op de toekomst van het pensioen in eigen beheer. Daarin worden nieuwe regels aangekondigd voor pensioen in eigen beheer.

Wij houden u van de verdere ontwikkelingen daarvan via onze website op de hoogte.

In de tussentijd is het verstandig om eens kritisch te laten kijken naar uw financiële positie bij bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd of het ontstaan van arbeidsongeschiktheid.

Uiteraard kunnen onze adviseurs u daarbij van dienst zijn.