Zzp’ers en hun opdrachtgevers ervaren grote onzekerheid over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA), die bepaalt wanneer iemand een echte zzp’er is of eigenlijk een werknemer.
De wet DBA bestaat al acht jaar, maar de Belastingdienst handhaaft nauwelijks. Vanaf 1 januari 2025 verandert dit.
Ondanks het feit dat de nieuwe wetgeving naar verwachting pas in 2026 in werking zal treden, eindigt het handhavingsmoratorium al per 1 januari 2025. De Belastingdienst controleert nu alweer, maar vanaf 2025 gaat de Belastingdienst mogelijk ook naheffen en boetes opleggen in situaties waarin er sprake is van een (fictieve) arbeidsovereenkomst.
De Belastingdienst zal dan loonheffing (loonbelasting en premies volksverzekeringen) naheffen bij de opdrachtgever en deze kan deze verhalen op de ingehuurde zzp’er. Het risico zit hier niet zozeer in de loonheffing, want als de inkomsten al zijn betrokken in een aanslag inkomstenbelasting van de zzp’er, dan moet de naheffing loonheffing vervallen. Het grootste risico voor de opdrachtgever zit daarom in de naheffing van de premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet, samen toch al gauw goed voor zo’n 20 à 25%. In de wet is geregeld dat deze niet mogen worden verhaald op de werknemer (dus ingehuurde zzp-er). Elk beding dat dat regelt, is nietig.
Wat nog weleens wordt vergeten, is dat ook de zzp’er risico loopt. Weliswaar zal de Belastingdienst vooral bij opdrachtgevers controleren, maar dat neemt niet weg dat de inspecteur ook de mogelijkheid heeft om de aangifte inkomstenbelasting van de zzp’er te corrigeren. De aangegeven winst wordt dan als loon aangemerkt, waardoor bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling vervallen. Ook door de afgetrokken bedrijfskosten gaat dan een dikke streep.
Werkgevers noemen het tegengaan van schijnzelfstandigheid positief, maar zijn het erover eens dat de aankomende handhaving veel onduidelijkheid met zich meebrengt. Of iemand als ondernemer werkt of als werknemer hangt af van factoren zoals zelfstandigheid in werktijden en -methoden, en het bestaan van een gezagsverhouding. Sinds de invoering in 2016 is de wet DBA niet aangepast, maar een extra wet om verduidelijking te bieden is gepland voor 2026.
Werkgevers zijn bang dat de flexibele schil van zzp’ers verdwijnt, wat volgens hen vaak nodig is om piekmomenten op te vangen. In de IT-branche maakt men zich minder zorgen dankzij modelovereenkomsten die schijnzelfstandigheid moeten voorkomen, al constateert de Belastingdienst dat deze afspraken niet altijd worden nageleefd.
In oktober zullen wij een aantal kleinschalige (maximaal 20 personen) bijeenkomsten organiseren voor zowel de opdrachtgevers als de zzp’ers om de bestaande en toekomstige regelgeving te bespreken en waar mogelijk handvatten aan te reiken om met de bestaande en nieuw regelgeving om te gaan.
De data zijn:
Maandag 21 oktober op ons kantoor Schagen aan de Koperwiek 1 aanvang 20.00 tot 22.00 uur
Dinsdag 22 oktober op ons kantoor Schagen aan de Koperwiek 1 aanvang 20.00 tot 22.00 uur
Maandag 28 oktober op ons kantoor Hoorn aan de Veranda 103 aanvang 20.00 tot 22.00 uur
Indien u aanwezig wilt zijn kunt u zich onder vermelding van het aantal deelnemers en de door u gewenste avond tot 17 oktober a.s. per email aanmelden bij Natasja.Nannes@jongejanenpartners.nl
Vol is echter vol.
Met vriendelijke groet,